Ulje crnog kumina nefiltrirano sa talogom 100 ml

Cena : din


Šifra proizvoda: 35001


Opis proizvoda

ULJE CRNOG KUMINA-Najpoznatiji proizvod od ovog čudotvornog semena je svakako ulje crnog kumina. Međutim nema svako ulje isti lekoviti učinak. Da bi se sačuvala sva lekovita svojstva, ulje se mora cediti na temperaturi ispod 42,7 stepeni. Ta temperatura je zapravo granica između života i smrti. I mi smo živi do te temperature, kao i sve ostalo u prirodi (životinje, biljke, pa i seme). Nažalost, u masovnoj proizvodnji, ulje se cedi na znatno višoj temperaturi iz prostog razloga sto je radna temperatura industrijskih mašina uvek preko 100 stepeni, pri kojoj se dobija i znatno veća količina ulja. Bez obzira što je deklarisano kao hladno ceđeno i nerafinisano, temperatura ulja bude oko 50 stepeni na izlazu iz mašine, a čak i da se spusti do 42,7, u glavi gde se vrši ceđenje, temperatura se ne moze sniziti ispod 100 stepeni. Time se gubi preko 95% lekovitih svojstava, što znači da mu je učinkovitost smanjena preko 20 puta. Takođe na lekovitost utiču i drugi faktori (kvalitet zrna, podneblje, način skupljanja i skladištenja semena, tehnologija prerade, te ambalaža, pravilno čuvanje, dužina stajanja…).Da bi sačuvali 100% lekovitog potencijala, poseban akcenat stavljamo na odabir semena koje uvozimo, kao i na sve faktore koji su od značaja za očuvanje maksimalne delotvornosti. Ulje cedimo na specijalnim presama, čiji su kapaciteti višestruko manji od industrijskih mašina (i do 30 puta), ali zato temperatura ulja ne prelazi 36 stepeni ni u jednoj fazi proizvodnje. Na taj način dobija se znatno manja količina, ali su sigurno sačuvana sva lekovita svojstva. Da bi se ona i iskoristila u potpunosti, pakujemo ga isključivo u tamnu farmaceutsku staklenu flašicu (čuva se na tamnom i hladnom mestu, može, ali ne mora u frižideru) i preporučujemo da se upotrebi najkasnije 120 dana od dana ceđenja, bez obzira na duži opšti rok trajanja, jer nakon tog perioda delotvornost sastojaka i njihovo sinergijsko dejstvo počinje rapidno da opada, čime se gubi i biološka aktivnost. Nakon godinu dana od ceđenja, ulje izgubi preko 80% terapijskog potencijala, ali spada u vrlo stabilna ulja što se tiče oksidacije, tako da i tada nije štetno po zdravlje, za razliku recimo od lana čije ulje postaje štetno već 3 meseca nakon ceđenja, a ako je izloženo temperaturi preko 90 stepeni (što je slučaj u industrijskoj proizvodnji hladno ceđenih ulja), i odmah po izlasku iz mašine. Primera radi: ulje crnog kumina isceđeno na 36 stepeni, staro 5 godina, imaće veći terapijski potencijal od tek proizvedenog hladno ceđenog ulja na industrijskim mašinama od istog semena.Naša preporuka je da se uvek koristi NEFILTRIRANO ulje, dobijeno isključivo metodom SPOROG hladnog ceđenja. Prednost nefiltriranog ulja je u prisustvu više grupa jedinjenja, koja nisu rastvorljiva u ulju. Pomenuli smo već da se najznačajnijim sastojcima crnog kima smatraju nigelini. Iako mnogi proizvođači pišu da u hladno ceđenom ulju, dobijenom u industrijskoj proizvednji, ima nigelina, to nije tačno jer su oni po hemijskoj strukturi alkaloidi koji nisu rastvorljivi u ulju, već se nalaze u talogu nefiltriranog ulja i posebno u vodeno-alkoholnoj tinkturi. Nefiltrirano ulje je znatno delotvornije od filtriranog, pogotovo kada su u pitanju akutna stanja, gde je potrebno brze i intenzuvnije delovanje (vodeno-alkoholna tinktura ima jos brže dejstvo). Ima oštriji ukus od filtriranog ulja, koji moze stvoriti i blagi osećaj peckanja u grlu, pogotovo kod osoba koji ga prvi put konzumiraju, ali je zato najbolji izbor (pored tinkture) za uništavanje patogenih mikroorganizama (virusi, bakterije, gljivice), koji se često prvo nastanjuju baš na sluznici grla. Takođe je delotvornije i kod uništavanja crevnih parazita, kao i u tretmanu svih ostalih zdavstvenih poremećaja. Filtrirano ulje je boljeg ukusa i ima prijatnu, orijentalnu aromu, ali znatno manji terapijski potencijal, bez obzira što je isto dobijeno metodom SPOROG hladnog ceđenja i nije rafinisano. Oba ulja sadrže više od 15% timohinona, koji se takođe smatra veoma značajnim sastojkom crnog kumina . Njemu se pripisuju antizapaljenska svojstva, stimulisanje lučenja zuči, zatim doprinosi smanjenju holesterola, ublažava kiselost, pomaže kod probavnih problema, ima blago analgetsko delovanje. Naučnim istraživanjima potvrđeno je da seme crnog kumina ima i jako antitumorsko dejstvo, koje se povezuje sa mnogim jedinjenjima, između ostalih, beta-sitosterolom. Prethodne studije pokazale su pozitivne rezultate kod raka prostate, debelog creva i pankreasa. Izveden je zaključak da pomaže imunološkom sistemu da prepozna i uništi kancerogene ćelije, pre nego što tumor može ugroziti organizam. Takođe znatno smanjuje neželjene efekte zračenja i hemoterapije. Savezna uprava za kontrolu lekova i hrane SAD, odobrila je 1996. godine upotrebu crnog kumina u terapijama malignih bolesti i za opšte jačanje imuniteta.Način primeneUnutrašnja upotreba ulja crnog kuminaPreventivno 2 puta dnevno po pola kafene kašičice. U toku lečenja 2 do 3 puta dnevno po puna kafena kašičica.Piti najmanje 3 meseca u kontinuitetu, a onda napraviti pauzu od 2 nedelje. Ciklusi korišćenja se mogu ponavljati neograničeno.InhalacijaU pola litra vruće vode dodati kafenu kašičicu ulja crnog kumina i isto toliko tinkture, pa udisati paru 10-15 min. Inhalacija se može ponavljati i više puta na dan. Mogu se dodati eterična ulja eukaliptusa, bosiljka, tamjana, ruzmarina…Piti najmanje 3 meseca u kontinuitetu, a onda napraviti pauzu od 2 nedelje. Ciklusi korišćenja se mogu ponavljati neograničeno.Spoljna upotrebaMalu količinu (najbolje nefiltriranog) ulja namazati na čistu i vlažnu kožu.UpozorenjeUlje je blago fototoksično, pa se ne treba izlagati sunčevoj svetlosti ili solarijumu neposredno nakon dermalnog nanošenja.Nuspojave kod upotrebe ulja i tinkture crnog kumina nisu poznate, ali količine preko 25ml ulja i vise od 20ml tinkture dnevno mogu izazvati stomačne smetnje, pa ne treba prekoračivati maksimalne dnevne doze.
Količina